Stook- en servicekosten 2024

U ontving een brief omdat we uw voorschot voor de stook- en servicekosten per 1 februari 2024 verhogen. We begrijpen dat dit geen leuk nieuws voor u is en misschien heeft u hier wel vragen over. We maakten een overzicht met vragen en antwoorden. U vindt de vragen hieronder. Misschien staat uw vraag er al tussen en vindt u het antwoord op uw vraag. Is dat niet zo, dan kunt u contact met ons opnemen en beantwoorden we uw vraag graag.

Waarom wijzigen jullie tussendoor het voorschotbedrag voor de stookkosten en/of gemeenschappelijk elektra?

Het energiecontract liep af per 31 december 2023. Doordat de energieprijzen stijgen moesten wij per 1 januari 2024 een contract afsluiten met hogere bedragen. We willen voorkomen dat u straks moet bijbetalen voor de gezamenlijke elektra en/of stookkosten verhogen wij het voorschotbedrag tussendoor.

Voor welke periode heeft Tablis Wonen het nieuwe energiecontract afgesloten?

Het nieuwe energiecontract loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

Welke servicekosten tellen mee voor de huurtoeslag?

U kunt onderstaande servicekosten, soms gedeeltelijk, opvoeren voor de huurtoeslag:

– kosten voor schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimtes

– de elektrakosten voor de gemeenschappelijke ruimtes

– kosten voor de huismeester

Meer informatie over de huurtoeslag vindt u hier: Wat is mijn huur voor de huurtoeslag? (belastingdienst.nl)

 

Is het verstandig als ik de verwarming helemaal uitzet?

Nee, het is niet verstandig om de verwarming helemaal uit te zetten. Ons advies is om de temperatuur in de woning op minimaal 16-17 graden Celsius te houden. Daarmee voorkomt u vocht en schimmel in de woning. Over het algemeen wordt een temperatuur lager dan 16 graden gezien als ongezond voor de meeste mensen.  Belangrijk is ook om de woning goed te ventileren.

 

Ik wil graag de woning met een elektrische kachel verwarmen, kan dat?

U mag uw huis natuurlijk verwarmen met elektrische kachels. Maar houdt u er wel rekening mee dat deze kachels veel stroom verbruiken. Keramische- of infraroodkachels zijn energiezuiniger.

Mag ik mijn huis verwarmen met een petroleumkachel, waxinelichtjes of kaarsen?

Nee, dat mag niet omdat dat gevaarlijk is. Er wordt vaak gezocht naar alternatieven om de woning te verwarmen. Maar de woning verwarmen met een petroleumkachel, waxinelichtjes of kaarsen is niet veilig, er is brandgevaar. Ook kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Kijk uit dus!

Kan ik alle ramen, deuren en ventilatieroosters dicht houden en de mechanische ventilatie uitzetten om de warmte in de woning te houden?

Nee, dat kan niet. Het is belangrijk dat de woning goed wordt geventileerd. Anders wordt het te vochtig. En dan duurt het langer om te verwarmen en dat kost meer geld en energie. Vocht kan ook schimmels veroorzaken die slecht voor uw gezondheid zijn. Daarom moet u goed ventileren en de ventilatieroosters openzetten om vocht en schimmel te voorkomen.

Hoe weet ik of mijn huis vochtig is?

Als er vocht in uw huis aanwezig is, is het mogelijk dat er een muffe lucht hangt in de woning. Soms ziet u dan ook druppels aan de binnenkant van de ramen.

Kan ik ergens terecht als ik problemen heb met betalen van mijn huur of servicekosten?

U kunt contact opnemen met onze wooncoaches om uw situatie te bespreken. Ook kunt u terecht bij de medewerkers van Het Bonkelaarhuis in Sliedrecht. Kijk op www.bonkelaarhuis .nl voor meer informatie. En u kunt kijken op de website www.geldfit.nl. U vindt daar informatie om geldproblemen te voorkomen.

 

 

Ik wil geen gebruik maken van de blokverwarming, kan dat?

Nee, dat kan niet. Omdat blokverwarming zorgt voor de verwarming en soms ook voor het warme water in alle woningen van het woongebouw. Met de radiatorknop op de radiators bepaalt u of u de verwarming gebruikt. De warmtemeters op uw verwarming houden uw verbruik bij. Uw persoonlijke verbruik is een gedeelte van de afrekening stookkosten. Het andere gedeelte is voor de afrekening van de gemeenschappelijke kosten. U betaalt altijd aan de afrekening stookkosten, ook al heeft u niets gebruikt.

 

Wat zijn de gemeenschappelijke kosten voor warmte en waarom betaal ik daarvoor?

In uw woongebouw zorgt een gezamenlijke ketel voor warmte en warm water in alle woningen. We noemen dat blokverwarming. Deze ketel gebruikt altijd energie om het water te verwarmen. Dat zijn vaste kosten waar u altijd voor betaalt. Ook als u de verwarming niet aanzet en geen warm water gebruikt.

Ik wil mijn voorschot voor gemeenschappelijke elektra aanpassen. Kan dat?

Nee, het is niet mogelijk om dit voorschot aan te passen.

Ik wil mijn voorschot stookkosten verhogen. Kan dat?

Ja, als u bang bent dat uw voorschot te laag is, dan kunnen we uw voorschot aanpassen. U betaalt dan iedere maand een hoger voorschot voor stookkosten. Neem contact met ons op om dit te regelen.

Ik wil mijn nieuwe aangepaste voorschotbedrag stookkosten verlagen. Kan dat?

We willen voorkomen dat u veel moet bijbetalen bij de afrekening over 2024. Daarom adviseren wij u het voorschotbedrag niet te verlagen.
Wilt u uw voorschotbedrag toch aanpassen dan kunt u ons dat laten weten door een mail te sturen naar: info@tabliswonen.nl.

Wij vragen u het volgende te vermelden in uw mail:
– naam
– adres
– woonplaats
– telefoonnummer
– het gewenste voorschotbedrag
Wij adviseren u om daarbij rekening te houden met de prijsstijging.

 

 

Hoe kan ik mijn stookkosten zo laag mogelijk houden?

Wij geven u tips om de stookkosten zo laag mogelijk te houden.

  • Zorg ervoor dat uw radiatoren hun warmte goed afgeven. Plaats geen bank, bed, kast of andere grote meubels voor de radiatoren.
  • Laat gordijnen niet voor de radiator hangen.
  • Droog geen wasgoed op de radiator.
  • Doe gordijnen bij koud weer ’s avonds en ’s nachts dicht.
  • Ventileer goed en verwarm gelijkmatig: droge lucht verwarmt beter dan vochtige lucht
  • Zet ’s nachts de thermostaat lager, bijvoorbeeld op 16-17 graden
  • Let op uw temperatuurinstelling. Elke graad minder levert ongeveer 6% besparing op. Zet de thermostaat één uur voordat u weggaat en één uur voordat u gaat slapen op een lagere stand.

In het e-book van het regionaal energieloket staan 50 tips om snel en gemakkelijk gas en stroom te besparen.