Een energiezuinige huurwoning

Ook als huurder kunt u uw woning comfortabeler maken en op uw energiekosten besparen. Voor grote maatregelen heeft u als huurder toestemming nodig van ons. Met kleinere maatregelen in en rondom huis kunt u zelf aan de slag. Hieronder vindt u praktische tips hoe u uw woning energiezuiniger kunt maken. Zo woont u plezierig, bespaart u op uw energiekosten én u helpt mee aan een beter milieu. Ook leest u meer over het plaatsen van zonnepanelen op het dak.

Hieronder eerst een aantal eenvoudige praktische tips
U hoeft hiervoor geen toestemming te vragen.

Waterbesparende douchekop
Met een waterbesparende douchekop bespaart u warm water en doucht u zuiniger. De waterbesparende douchekop is gemakkelijk zelf te installeren. De besparing is ongeveer 20% warm tapwater per jaar.

Radiatorfolie
Radiatorfolie kaatst de warmte van de radiator terug de woning in, zodat u de warmte niet verliest via de buitenmuren. Radiatorfolie plakt u het beste op de achterkant van de radiator in plaats van op de muur. Zo houdt u zoveel mogelijk van de warmte binnen. De besparing kan oplopen tot ongeveer 5% van uw jaarlijkse gasverbruik.

Leidingisolatie
Door uw woning lopen leidingen voor de verwarming. Door deze leidingen te isoleren in woonruimtes die u niet wilt verwarmen, voorkomt u dat u hier warmte verliest. Hiermee kunt u ook ongeveer 5% op uw jaarlijks gasverbruik besparen.

Stekkerdoos met (tijd)schakelaar
De standby functie van al uw apparaten samen kost jaarlijks tientallen euro’s aan stroom. Een stekkerdoos met (tijd)schakelaar zet één of meerdere apparaten uit en voorkomt dat ze op sluimermodus blijven staan. Dit scheelt ook elektriciteit.

Brievenbusborstel
Met een brievenbusborstel voorkomt u tocht en dat warmte via de voordeur naar buiten vliegt. De brievenbus schroeft u vast aan de binnenkant van de brievenbus.

Zonnepanelen
Wij krijgen ook vragen over het zelf plaatsen van zonnepanelen.
Dat mag, maar daar moet u wel toestemming voor vragen. Als u toestemming heeft gekregen, willen wij dat de zonnepanelen door een erkend installateur worden geplaatst. Als u gaat verhuizen, mogen de zonnepanelen niet blijven zitten. U kunt deze wel ter overname aanbieden aan de nieuwe huurder. Om toestemming aan te vragen, kunt u het klusformulier invullen en inleveren/opsturen bij Tablis Wonen. In deze “folder” vindt u alle informatie over het klussen in en aan huis.