Ik ben huurder

U huurt een woning van Tablis Wonen in Sliedrecht of Molenlanden. Bij het huren van een woning komt best wel het een en ander kijken. Misschien wijzigt uw gezinssituatie, wilt u gaan klussen in uw woning, heeft u schade aan uw woning, wilt u de huur opzeggen of heeft u vragen over de servicekosten of huurbetaling?

Hieronder staan de meest gestelde vragen over het huren van een woning. Staat uw vraag er niet bij, gebruik dan de zoekfunctie op onze website en u vindt snel het antwoord op uw vraag.

Hoe zeg ik mijn huur op?

U vult direct het huuropzeggingsformulier digitaal in. Het kan ook door dit formulier ingevuld, via de post naar Tablis Wonen te sturen.

Hoe kan ik de huur van de woning van een overleden familielid opzeggen?

De huur van de woning zegt u op met het huuropzeggingsformulier. Het kan ook door formulier ingevuld, via email of post naar Tablis Wonen te sturen. Wij hebben ook een kopie van de akte van overlijden nodig. Deze ontvangen wij graag per email of post.

Kan iemand anders mijn huur opzeggen?

Nee, alleen de huurder die de huurovereenkomst heeft getekend kan de huur opzeggen. Als de huurovereenkomst ook is ondertekend door een medehuurder dan tekenen beide huurders voor de huuropzegging.

Op welke dag kan ik de huur opzeggen?

Dat kan iedere dag. De wettelijke opzegtermijn is minimaal een maand. De laatste huurdag moet wel een werkdag zijn. Voorbeeld: u zegt uw huur op op 13 juli, dan is de einddatum 13 augustus. Valt deze datum in een weekend of op een feestdag dan geldt de eerstvolgende werkdag.

Kan mijn partner medehuurder worden als wij samenwonen zonder geregistreerd partnerschap?

Ja, dat kan. Hier zijn wel regels voor:

– u woont minimaal twee jaar samen volgens de gemeentelijke basisadministratie;
– u heeft een relatie voor langere tijd en u betaalt samen de kosten voor uw huishouding. Dit kunt u  aantonen met bijvoorbeeld gezamenlijke verzekeringen, rekeningen.

Om dit aan te vragen, vult u het formulier aanvraag medehuurder.

Wat moeten wij doen als een van ons in de woning blijft wonen nu we gaan scheiden?

U heeft allebei recht op de woning als:
– de huurovereenkomst op beide namen staat;
– u een geregistreerd partnerschap heeft of als u meer dan twee jaar (aantoonbaar) samenwoont.

U spreekt samen af wie in de woning blijft wonen. U informeert ons hierover door het formulier opzegging medehuurder in te vullen en te ondertekenen. Omdat wij de gegevens van beide huurders willen controleren, vragen wij u vriendelijk het formulier op ons kantoor in te leveren.

Waarover kan ik contact opnemen met de Huurcommissie?

Als u van mening verschilt met Tablis Wonen over bijvoorbeeld de huurprijs of het onderhoud van uw woning, de servicekosten of andere kosten dan kunt u contact opnemen met de Huurcommissie.

Heb ik recht op een vergoeding als ik tijdelijk geen warm water of stroom heb?

Wij hebben de verplichting om een kapotte installatie zo snel mogelijk te repareren. Doen wij dit niet dan kunt u bij ons om een vergoeding vragen. Wij mogen dit verzoek afwijzen als wij vinden dat we het wel zo snel mogelijk hebben hersteld.

 

Bent u het daar niet mee eens, dan kunt u de Huurcommissie inschakelen.