Bewonerscommissie Valkhof bestaat een jaar

Bewonerscommissie Valkhof uit Sliedrecht bestond 7 december 2019 een jaar. Een jaar waarin veel activiteiten werden georganiseerd voor de bewoners van de Valkhof. Van het uitdelen van cadeautjes rondom feestdagen tot het organiseren van een rommelmarkt en een buurtbarbecue. “Deze activiteiten verbinden de bewoners met elkaar. De betrokkenheid voor elkaar en met de woonomgeving wordt steeds groter. En daar doen we het voor”, vertellen Sado Ahmed en Emmy Hougee van de Bewonerscommissie enthousiast.   

De aanleiding was het incident met de waterleiding in augustus 2018
“We hadden langere tijd geen water. Veel bewoners hielpen elkaar én Tablis Wonen. Er ontstond een gevoel van saamhorigheid, vertelt Sado Ahmed. Kort daarna benaderde huurdersorganisatie SliM Wonen mij met de vraag of ik een bewonerscommissie wilde starten om de belangen van de bewoners te behartigen. Ik was meteen enthousiast. We moesten starten met drie bewoners en daarom plaatsten we een oproep”, aldus Ahmed. “En daar reageerde ik op want een prettige woonomgeving dat willen we allemaal. Als lid van de bewonerscommissie kan je daarin het verschil maken. Ik weet dat uit ervaring, want jaren geleden was ik ook al lid van de Bewonerscommissie. Later is er een tijd geen bewonerscommissie geweest, maar nu gelukkig weer wel”, aldus Emmy Hougee. Samen met de heer Koekoek vormen mevrouw Ahmed en mevrouw Hougee de bewonerscommissie.

De bewonerscommissie krijgt hulp van vrijwilligers, Tablis Wonen en sponsors
“We zijn meteen van start gegaan. Als eerste gaven we alle bewoners een mooie kerstster voor tijdens de feestdagen. Later kregen ze ook een attentie met Pasen en het Suikerfeest. We organiseerden een rommelmarkt, een buurtbarbecue en ook tijdens Burendag was er een activiteit. Natuurlijk kunnen wij dit niet alleen. We zijn heel blij met alle hulp die we krijgen van de vele vrijwilligers. Allemaal enthousiaste bewoners uit de Valkhof. En we kunnen altijd rekenen op de steun van Tablis Wonen. We hebben goed contact met de wooncoach van Tablis Wonen. Vaak is er tijdens een activiteit iemand van Tablis Wonen aanwezig”, aldus Ahmed en Hougee.

Regelmatig zijn er momenten dat we in gesprek gaan met bewoners
Iedere maand houdt de bewonerscommissie een inloopavond voor de bewoners. Dat is naast het kantoor van de huismeester. Als er nieuwe bewoners komen wonen, maken de leden kennis met hen. “En als we weten dat er een baby is geboren of als iemand ziek is, gaan we ook even langs. Allemaal momenten om in gesprek te gaan met de bewoners. Zo weten we als bewonerscommissie wat er speelt en kunnen we opkomen voor de belangen van de huurders in de flat”.

Voor een plezierige woonomgeving is het belangrijk dat de bewoners elkaar kennen
“Daar helpen de activiteiten bij die we organiseren”, vertellen de dames. “De bewoners komen dan in contact met elkaar en leren elkaar kennen. Door de verbonden- en betrokkenheid die ontstaat, zie je dat bewoners elkaar steeds vaker helpen. Pas was er iemand ziek. Medebewoners hielpen toen met het schoonmaken van de galerij en het zemen van de ramen. Dat is mooi”.

Bewonerscommissies behartigen de belangen van huurders
In woongebouwen, straten, buurten of wijken zijn bewonerscommissies actief. Zij behartigen de belangen van de huurders die daar wonen en zijn het aanspreekpunt voor de Wooncoaches van Tablis Wonen. De leden van de bewonerscommissies spreken de overige bewoners over onderwerpen als leefbaarheid, beheer, veiligheid, participatie en samenwerking. Als het nodig is, gaan zij in overleg met Tablis Wonen om bepaalde acties uit te zetten of om zaken te verbeteren. Wilt u weten of er een bewonerscommissie actief is in uw woongebouw? Neem dan contact op met ons.